Donderdagochtend, 9:15 uur: pling! Nieuw e-mailbericht, afzender: ‘The Male Assistants’. Bij het screenen van de e-mail breekt het klamme zweet me al uit. De eerste zinnen die ik las waren: ‘Wij willen iedereen laten weten dat dit beroep ook door mannen kan worden uitgeoefend’, en ‘Het oubollige idee dat dit een vrouwenberoep is’. Of we binnenkort ook een online meeting kunnen plannen!? “Oh mijn god, we zijn aan de beurt” dacht ik.
We zijn gesnapt..
Vlotte Tantes, het was allemaal zo leuk. De reacties waren zo positief en de business draait uitstekend, maar we zijn gesnapt! Gesnapt door The Male Assistants. Een groep mannelijke strijders die ons met het fanatisme van de ‘Dwaze Moeders’ gaat opjagen en ze laten niet meer los. Hoezo Vlotte Tantes? Waar zijn de Vlotte Ooms? We hebben even alle 52 vacatures op uw website doorgenomen, en bij de vacature van ‘office assistant’ in Dronrijp staat in alinea drie het woordje ‘zij’. Waar is de hij/hem/hullie gebleven!? En leuk hoor dat je snel een ander e-mailadres hebt aangemaakt met een ‘mannelijke voornaam’, maar volgens mij ben je ook gewoon een vrouw met lichte baardgroei en een wat zwaardere stem.
Ik zie de bui al hangen; Vlotte Tantes is klaar en we kunnen hooguit nog een doorstart maken onder de naam Vlotte Personen. Dat is het maximale.
Jan
De afgelopen jaren hebben wij veel positieve reacties ontvangen op de naam en het concept van Vlotte Tantes. Zowel werkzoekenden als organisaties herkennen zich in de term. Het is wat het is. En als je dan daadwerkelijk een ‘vlotte tante’ levert; een aanpakker, doener of zonnetje op kantoor, dan is het succes en onze groei van de afgelopen jaren verklaard.
Maar uiteraard krijgen wij ook regelmatig de vraag hoe het zit met mannelijke kandidaten. Bemiddelen jullie die ook? Kan ik mij als man ook bij jullie inschrijven? Ons antwoord is altijd hetzelfde: ja natuurlijk! En gelukkig krijgen we ook veel aanmeldingen van mannelijke werkzoekenden binnen.
Bij ons is het ‘male assistent-schap’ al ver voor de e-mail van The Male Assistants op de kaart gezet. De grondlegger van het male assistant-schap is namelijk Jan. Jan was ooit de eerste man die zich inschreef bij Vlotte Tantes.
Na een korte zoektocht was het ons helaas niet gelukt om voor Jan een juiste match te vinden. Na een paar weken had Jan op eigen houtje een leuke nieuwe job gevonden. Niet echt een succesverhaal van Vlotte Tantes dus. Tot we zes maanden later een telefoontje kregen van een organisatie uit Amsterdam. Ze zochten een tweede officemanager en ze waren getipt om contact op te nemen met Vlotte Tantes. Getipt door niemand minder dan Jan, hun huidige officemanager. Vlotte Tantes kon wel eens iets voor zijn werkgever betekenen.
Je begrijpt dat Jan zichzelf hiermee in één klap als ‘Male Assistant’ in The Hall of Fame heeft geplaatst. Dit keer stelden we Jan niet teleur en hebben we een fantastisch leuke collega naast Jan neergezet.
Positiviteit
Maar wat maakt nu dat Jan zichzelf bij ons op de kaart heeft gezet, en dus indirect ook het male-assistant-schap? Dat is zijn positieve kijk op zaken geweest. Jan had zijn werkgever helemaal niet hoeven tippen want we hebben voor hem zelf weinig betekend. Toch deed Jan het. Want hé, Vlotte Tantes kon toen niets voor hem betekenen, maar misschien is dat nu wel anders? Misschien kunnen ze nu wel een leuke, directe collega voor hem vinden. En dat bleek. Jan z’n glas was halfvol. Hij bekeek het positief en dat leverde hem iets op, namelijk een nieuwe collega! Ik geloof heilig in de positiviteit van Jan. Het gaat erom hoe je naar bepaalde zaken kijkt en met welke instelling je zaken aanvliegt.
Potjes en dekseltjes
Als wervingsbureau lopen wij in onze communicatie vaak op eieren. Neem de term leeftijdsdiscriminatie. Ik krijg er altijd een beetje jeuk van. Het woordje ‘starter’ in een vacaturetekst is vaak een vrijbrief om volledig los te gaan op social media.
Sommige werkzoekenden grijpen het woordje ‘starter’ in een vacaturetekst aan als gelegenheid om de vacaturehouder met de grond gelijk te maken. Zij reppen over onrechtvaardigheid en ongelijke kansen. Maar als vervolgens wordt aangegeven dat het budget voor de functie rond de € 2.000 ligt, blijft het vaak angstvallig stil.
Soms is het gewoon zo dat organisaties een wat jonger persoon beter vinden passen binnen de bedrijfscultuur. Of het nu is vanwege het lage salarisbudget of vanwege het feit dat ze nog 3x per week dronken aan de kroonluchters hangen in een pand ergens aan de Herengracht. So what?
Even zo vaak echter legt onze klant de voorkeur bij ons neer voor een iets oudere, meer ervaren kandidaat: iemand die het klappen van de zweep kent. De term ‘de moeder (of vader) van kantoor’ is er eentje die we regelmatig voorbij horen komen.
Er zijn geen universele deksels die op alle potjes passen en zo zijn er ook geen universele mensen die geschikt zijn voor alle vacatures en bedrijven. En dat is maar goed ook. Geen mens is hetzelfde, geen baan en geen bedrijf.
Pick your battles
Twee maanden geleden had mijn collega een afspraak met kandidate Els. Els is 58 en zit al ruim een jaar thuis sinds haar ontslag vanwege corona. Ze was daarom naarstig op zoek naar een leuke baan. Op haar cv stond geboorteplaats Amstelveen, maar daar had moeten staan Jeruzalem; naast de klaagmuur!
Na Els een half uur aangehoord te hebben over mislukte sollicitaties, geen eerlijke kansen, afwijzingen en leeftijdsdiscriminatie, was mijn collega er klaar mee. ‘OK Els, ik ga je helpen maar dan kappen we met het gezanik over mislukte sollicitaties en oneerlijke procedures, en gaan we aan de slag.
Zo geschiedde: samen met mijn collega maakte zij met succes een ‘strijdplan’. Ze liet de twee vacatures voor junioren links liggen en ze focuste zich op de vacature van ervaren officemanager. Els mocht op gesprek en ze won het van twee andere kandidaten en ze kreeg gewoon de job.
Els koos hier voor de juiste strijd en juist daarom won ze deze. Ze had keihard kunnen strijden voor alle vacatures, maar dat deed ze niet. Ze focuste zich op de kansen en mogelijkheden die het beste bij haar passen. Ze hanteerde het principe ‘pick your battles’ en dat leverde haar die leuke baan op.
The Male Assistants begrijpen het
Dinsdagochtend 10:00 uur, online meeting met The Male Assistants. Leuke kerels. Praten met passie over hun werk als office ondersteuner. Ze hadden gezien dat we bij sommige van onze vacatures al wel eens de tekst ‘Vlotte Ooms ook meer dan welkom’ plaatsen. Cool!
De mannen proberen door het leggen van contacten en korte meetings het ‘male assistant-schap’ meer onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat zij het een mooi vak vinden. Geen gezeur over partijen die niet veel moeten hebben van het ‘male assistant-schap’, maar juist partijen voor het voetlicht brengen die ervoor open staan. De zaken dus wederom vanuit positiviteit belichten.
Het zal je niets verbazen dat we het erover eens waren dat een positieve benadering toch echt de enige manier is om ergens aandacht voor te krijgen of iets op de kaart te zetten. Wat het dan ook is.
Volgende maand hebben we met Vlotte Tantes weer een ‘verse’ fotoshoot voor onze website. Een keertje een ‘male model’ toevoegen? We denken er nu zeker over na!